• 02 MEI 17
  STEP training bij bouwmachines

  STEP training bij bouwmachines

  Fysieke belasting in bouwmachines is zwaar voor de rug


  Werken met zware machines in de (wegen)bouw, zoals een shovel of wiellader, ook wel laadschop of grondverzetmachine genoemd, is zware fysieke belasting voor de rug. Dat lijkt op het eerste gezicht niet zo, de machine doet het zware werk en de machinist zit er rustig bij. Echter dat zitten in een wiellader is geheel anders dan rustig in een bankstel. In een wiellader zit je vaak in scheve voorover gebogen houdingen waarbij je ook nog onderhevig bent aan de nodige schokbelasting. En die fysieke belasting is zeer zwaar voor de rug, vergelijkbaar met bukkend tillen in scheve houdingen.

  Ook de wetenschap waarschuwt


  Uit onderzoek in het wetenschappelijke  tijdschrift Industrial Health bleek dat vooral bij wielladers dit soort scheve belastende rughoudingen voorkomen. Alle reden dus om hier wat aan te doen met voorlichting en het aanleren van veilig ruggebruik. Gerben Geerdink van STEP Nederland vertelt over zijn ervaring met het trainen van machinisten en geeft tips voor machinisten in het tijdschrift Bouwmachines maart 2017

  Waardering van de machinisten voor de STEP cursus


  Veel aan gehad, had veel eerder gemoeten, 30 jaar te laat, ik ga mijn houding veranderen, veel opgestoken waren opmerkingen van de machinisten in de evaluatie en de STEP docent kreeg van hen gemiddeld een dikke 8, kortom een prima cursus afgestemd op de praktijk.

   

  fysieke belasting van de rug in bouwmachines