ONLINE EN OFFLINE BEGELEIDING

Fysieke overbelasting voorkomen. Corona heet ons allen flink weten te raken. Deze uitdagende periode heeft voor de werkgever en de werknemer behoorlijk wat verandering gebracht. Zo is “het nieuwe werken” niet zo nieuw meer en zullen bedrijven zich moeten schikken naar een hybride vorm van werk. Waarbij de werknemer in zekere mate zelf bepaalt waar er gewerkt wordt. Thuiswerken was de norm tijdens de crisis en zal ook post-covid blijven bestaan. STEP heeft tijdens de crisis ook niet stil gezeten, wij hebben onze service doorontwikkeld. Nu thuiswerken blijvend is, is het van belang dat men ook thuis een goede en veilige werkplek heeft en fysieke overbelasting wordt voorkomen. STEP kan hierbij helpen en zorgt daardoor dat uitval door fysieke overbelasting uitblijft. Hieronder vindt u enkele cases uit de praktijk, neem bij interesse contact op met ons. Er is altijd wel iemand bereikbaar om samen met u naar een gepaste oplossing te zoeken. Wij leveren altijd maatwerk want geen mens, bedrijfssituatie of wensen zijn hetzelfde.

CASE
fysieke overbelasting voorkomen

ONLINE CURSUS VOOR CHAUFFEUR

Een 35-jarige chauffeur, werkzaam bij een groot transportbedrijf, werd aangemeld in verband met hevige rugklachten met uitstralende pijn in zijn linker bovenbeen. Hij verzuimt volledig sinds drie weken.

We hebben hem eerst het STOP-rugklachten-formulier in laten vullen, zodat we vóór de eerste afspraak al grotendeels weten welke rugbelastingen zijn klachten verergeren en verlichten.

Tijdens de online intake werd als snel duidelijk dat hij een veelvoorkomende rugklacht heeft: een rugblessure die verergert bij bolle rughoudingen en slecht rugspier gebruik. We hebben hem direct duidelijk gemaakt dat hij zelf de meeste invloed op zijn klachten heeft door fysieke overbelasting tijdens het herstel te voorkomen.

We hebben (door de Blessurewinkel) een beschermende ruggordel en een zitsteun laten opsturen. Deze had hij de volgende dag in huis. Alle adviezen heeft hij ook per mail ontvangen, zodat hij deze rustig kan teruglezen.

Hij is thuis aan de slag gegaan met de STEP E-learning module (vul code alg in) die uitlegt wat er aan de hand is met zijn rug en met de GewichtHeffersTechnieken (GHT) zijn rug veilig kan gebruiken en zo zelf zijn rugklachten kan oplossen.

Na vier online Whatsapp-video sessies, waarin ik zijn ruggebruik kon controleerde, correcties aanbracht en nieuwe E-learning trainingsopdrachten voor thuis gaf, had hij zijn klachten onder controle.

Hierna kwam werkhervatting in beeld. Er is een werkplek bezoek gepland om de zithouding in zijn vrachtwagen te optimaliseren en om het laden en lossen met veilig lichaamsgebruik door te nemen.

Hij heeft geleidelijk uitgebreid naar volledige werkhervatting in eigen werk en weet nu precies hoe hij zijn rug veilig moet gebruiken zodat de kans op herhaling van zijn klachten heel klein is.

Kortom De STEP online begeleiding werkt prima, temeer omdat het belangrijkste deel van het herstel door de de patiënt zelf moet worden gedaan en STEP maakt hem hier van bewust.

CASE

SCHOUDERKLACHTEN OP AFSTAND VEHOLPEN

Een 56-jarige vrouw, werkzaam in de zorg verzuimt sinds drie weken.

Aan de hand van de intake vermoedde ik een overbelaste pees in haar schouder. Belastende activiteiten waren: het heffen van haar arm, op de schouder liggen, aan- en uitkleden, reiken tillen, huishoudelijke activiteiten en haar haren doen.

Ik heb haar onder andere voorlichting gegeven over haar schouderklachten met behulp van de STEP
E-learning over deze schouderklachten en die voor haar beschikbaar gesteld om nog eens rustig te herhalen;

Daarnaast heb ik door de BlessureWinkel naar haar laten opsturen:
1. Een voorlichtingsboekje over schouderklachten;

2. Een schouderband (PSI) waarmee ze geen overbelastende bewegingen kan maken;

3. Een oefenkatrol om de schouder “los” te houden;

4. Een Roll-over-stop, die omdraaien voorkomt, waardoor ze niet meer op de geblesseerde schouder kan liggen;

Met beeldbellen kon ik haar heel goed uitleggen hoe ze de hulpmiddelen moest gebruiken.

Zij had het meeste baat bij de PSI en de Roll-over-stop. Hierdoor werd de pijn niet geprovoceerd en werd het herstel minder verstoord door de belastingen in het dagelijks leven en tijdens de nachtrust.

Ik heb haar ook nog veilig armgebruik met de GewichtHeffersTechnieken (GHT) aangeleerd en na een paar weken belastbaarheidsverbeterende oefeningen in een opbouwend schema laten uitvoeren. Gedeeltelijke en aangepaste werkhervatting werd na twee weken gerealiseerd en is geleidelijk uitgebreid naar volledig werkhervatting in eigen werk.

Het belangrijkst bij herstel van fysieke klachten is veilig omgaan met het geblesseerde lichaamsdeel, dit moet door de patiënt zelf gebeuren in zijn dagelijkse leven. Met beeldbellen en beschermende hulpmiddelen is dit uitstekend te realiseren.

fysieke overbelasting voorkomen
PSI die belastende armbewegingen voorkomt en onbelaste bewegingen gewoon mogelijk maakt
fysieke overbelasting voorkomen
Roll over stop die omdraaien 's nachts voorkomt
Een schouderoefenkatrol, waarmee de schouder onbelast mobiel wordt gehouden

WhatsApp chat
Call Now Button