Online begeleiding rugklachten door Gerben Geerdink

Een 35-jarige chauffeur, werkzaam bij een groot transportbedrijf, werd aangemeld in verband met hevige rugklachten met uitstralende pijn in zijn linker bovenbeen. Hij verzuimt volledig sinds drie weken.

We hebben hem eerst het STOP-rugklachten-formulier in laten vullen, zodat we vóór de eerste afspraak al grotendeels weten welke rugbelastingen zijn klachten verergeren en verlichten.

Tijdens de online intake werd als snel duidelijk dat hij een veelvoorkomende rugklacht heeft: een rugblessure die verergert bij bolle rughoudingen en slecht rugspiergebruik. We hebben hem direct  duidelijk gemaakt dat hij zelf de meeste invloed op zijn klachten heeft.

We hebben (door de Blessurewinkel) een beschermende ruggordel en een zitsteun laten opsturen. Deze had hij de volgende dag in huis. Alle adviezen heeft hij ook per mail ontvangen, zodat hij deze rustig kan teruglezen.

Hij is thuis aan de slag gegaan met de STEP E-learning module (vul code alg in) die uitlegt wat er aan de hand is met zijn rug en met de GewichtHeffersTechnieken (GHT) zijn rug veilig kan gebruiken en zo zelf zijn rugklachten kan oplossen. 

Na vier online Whatsapp-video sessies, waarin ik zijn ruggebruik kon controleerde, correcties aanbracht en nieuwe E-learning trainingsopdrachten voor thuis gaf, had hij zijn klachten onder controle.

Hierna kwam werkhervatting in beeld. Er is een werkplekbezoek gepland om de zithouding in zijn vrachtwagen te optimaliseren en om het laden en lossen met veilig lichaamsgebruik door te nemen.

Hij heeft geleidelijk uitgebreid naar volledige werkhervatting in eigen werk en weet nu precies hoe hij zijn rug veilig moet gebruiken zodat de kans op herhaling van zijn klachten heel klein is.

Kortom De STEP online begeleiding werkt prima, temeer omdat het belangrijkste deel van het herstel door de de patiënt zelf moet worden gedaan en STEP maakt hem hier van bewust.

 

Gebruikte hulpmiddelen

Zitsteun die teveel rugbuiging in zit voorkomt
Ruggordel die te veel rugbuiging bij bukken voorkomt
Call Now Button

WhatsApp chat