Anne, wat loop je raar. Heb je last van je rug?”, hoorde ik vaak. Ik werk in de zorg en heb al jaren rugklachten. Maar nu ging het ineens flink mis met het oppakken van een simpel washandje.
Ik merkte nu ook dat mijn rugklachten steeds erger werden. Na een tijdje gezeten te hebben stond ik op en liep ik verder als een soort bejaarde vrouw. Tot de dag dat het erin schoot. Een soort knak hoorde en voelde ik vooral. De pijn die ik toen voelde is eigenlijk niet te beschrijven. Echt ongelooflijk veel pijn. Huilen, misselijk, overgeven van de pijn. De huisarts schreef me pijnmedicatie voor en ik kon voor een aantal keer naar de fysio. Deze kon weinig doen aan mijn klachten. Zou vanzelf weer over gaan. Rustig aan moest ik doen.
Een tijdje zat ik in de ziektewet. Nadien begon ik vol goede moed weer te gaan werken. “Hops d’r an”.
Dit hield ik welgeteld 3 diensten vol. Tot ik een washandje liet vallen en ik dezelfde knak hoorde en voelde. Ik kon niet meer omhoog komen. Een washandje! Dit was toch niet waar?!
Ik heb wel mijn dienst afgemaakt. Ik heb doorgewerkt. Ik kwam immers net uit de ziektewet. Ik vond dat ik dit niet kon maken. Echter kwam ik thuis na mijn dienst en kon niets meer. Ik kroop van de pijn door de woonkamer.
Voor rugscholing naar STEP
Zelf heb ik aangegeven dat ik naar STEP wilde! Hierover kan ik gelijk zeggen dat Estinea hierin veel sneller zou kunnen handelen.
STEP is toegankelijk voor iedereen. Gerben luisterde naar dat wat ik vertelde. Hij legt op een heldere en duidelijke manier uit wat er gaande was in mijn rug. Ik kreeg hulpmiddelen mee om te pijn te verminderen, om mij te beschermen tegen de overbelastende houdingen en bewegingen.
Rugscholing, het aanleren van Veilig ruggebruik
Maar bovenal leerde ik mijn rug op een veilige manier te gebruiken. Ik kwam tot de conclusie dat ik jarenlang alles verkeerd heb gedaan wat betreft mijn ruggebruik. Mijn emmer is langzaam volgelopen en overstroomd.
Wat ik ook als prettig heb ervaren is dat Gerben met mijn dagelijkse werkzaamheden thuis mee heeft gekeken. Hij legde mij uit en leerde me hoe ik dat beter op een andere manier zou kunnen doen. Daarnaast heeft hij op mijn werkplek gekeken. Uitgelegd op welke hoogte ik moet werken, hoe ik mijn rug het beste en op de meest gezonde manier kan en moet gebruiken, zoals dat in het STEP cursusboek duidelijk wordt uitgelegd.
Snel naar STEP
Wat ik Estinea graag wil meegeven is dat ze bij ieder persoon die klachten aan het bewegingsapparaat heeft, deze doorverwijzen naar STEP. Dit gaat Estinea heel veel opleveren. Mensen zitten door STEP niet of minder lang in de ziektewet. Daarnaast zitten ze (als ik naar mezelf kijk) minder vaak in de ziektewet. Ik weet nu wat ik moet doen om te voorkomen dat het weer gebeurt.
Door STEP kan ik 100 worden in de zorg…..
Anne den Broeder
Bredevoort, 22-10-‘23
Anne had al sinds begin 2023 last van haar rug. Ze werkt in de zorg en moest volledig verzuimen van 13-02-2023 t/m 23-04-2023. Geleidelijk aan ging het wat beter, maar op 22-05-2023 ging het weer mis bij het oppakken van een washandje. Ze kon niet meer werken en zat wederom volledig thuis.
Therapie alléén werkt niet, rugscholing is nodig
Bij medicatie, fysiotherapie (massage) en osteopathie had ze wel iets baat, maar daar ligt de oplossing niet. Met therapie alléén pak je de oorzaak van de rugklachten – het onveilige lichaamsgebruik in het dagelijkse leven – niet aan.
Overbelastende activiteiten voor Anne waren: bukken, tillen, langdurig zitten, opstaan, stofzuigen en grote afstanden lopen. Anne werkt graag in de zorg, dat is echt haar passie. Cliënten douchen op een douchebrancard en schoenen aantrekken bij een zittende cliënt ervaarde zij als onmogelijk.
Na de Intake
Na de intake hebben we Anne in eerste instantie uitgebreide voorlichting en adviezen gegeven over haar rugklachten. Nu wist ze precies wat er aan de hand was en begreep ze waarom ze de adviezen tot veilig ruggebruik kreeg. Om haar te beschermen tegen onveilige en belastende houdingen heeft zij ook hulpmiddelen aangemeten gekregen. Ze mocht geen bolle (en gedraaide) ruggen maken, zo min mogelijk zitten (als ze zat dan een zitsteun in haar rug), regelmatig liggen, afgewisseld met een stukje wandelen en ze moest hangoefeningen doen met een Hanghulp. Meer tips, adviezen en opdrachten kon ze lezen in het STEP boek rugscholing.
Tweede afspraak
Een week later bij de tweede afspraak ging het al een stuk beter. Anne nam ook minder pijnstilling. Bij de osteopaat moest ze toch voorover bukken met een bolle rug, ondanks de opmerking van Anne dat dat niet verstandig was, en dit veroorzaakte helaas meer pijn.
We hebben de beschermende hulpmiddelen nog wat aangepast en we zijn zo snel mogelijk begonnen met het aanleren van de veilige STEP GewichtHeffersTechnieken (GHT), vooral bij diverse ADL-activiteiten in de ochtend (zoals sokken aantrekken, opstaan, etc.).
Te diep door de knieën
Bij het trainen van veilig lichaamsgebruik met de GHT in de maand juni bleek dat Anne snel te diep door haar knieën ging en dat is veel te zwaar en belast de rug ook extra. Na enige rugscholing ging het werken met de GHT beter en gemakkelijker met minder kniebuiging.
Rugscholing thuis
Op 03-07-2023 hebben we haar thuis bezocht om haar aldaar rugscholing te geven in de (mogelijk) belastende activiteiten met veilig ruggebruik uit te voeren, zoals stofzuigen, de vaatwasser in- en uitpakken, de was doen, etc.
Werkplek bezoek
Haar werkuren breidde Anne uit en we hebben ook een werkplekbezoek uitgevoerd, met het accent op het toepassen van veilig ruggebruik met de GHT in allerlei werksituaties.
Na de zomervakantie in september hebben wij de begeleiding afgesloten. Het gaat goed met Anne. Ze vertelde dat ze het echter nog wel kan merken als ze een intensieve dienst gedraaid heeft. Hopelijk lukt het Anne om veilig lichaamsgebruik met de GHT overal perfect en als een automatisme toe te passen.
Anne zal dat washandje in de toekomst dus met één van de veilig GewichtHeffersTechnieken moeten oppakken en niet meer met een bolle rug of in een gehurkte houding.
De zitsteun en de Hanghulp heeft ze gehouden. Ze waardeerde de STEP begeleiding met een 10!
Daarnaast zei Anne: “Dit gun ik iedereen.” Daarom zijn er inmiddels groepsgewijze preventieve trainingen op haar werk gepland.
Gerben Geerdink (STEP Nederland).
www.step.nl , step@step.nl, Tel. 074-2502828