STEP bij Boluda Towage Rotterdam

De ochtendzon schittert op het water in de haven, je ruikt de zilte zeelucht en je hoort de meeuwen krijsen. Het is weer een nieuwe werkdag op een bijzondere plek; de sleepboten van Boluda Towage in de Rotterdamse haven. STEP is gevraagd om een inventarisatie te maken van de fysieke belasting op deze sleepboten, een bijzondere opdracht.

Grote schepen krijgen assistentie tijdens het varen in de havens van Nederland. Een loods aan boord van het enorme schip staat in nauw contact met de kapiteins van de sleepboten. Door een goede samenwerking slepen en duwen de sleepboten het schip naar de juiste plek.

Op de sleepboten werken en leven een kapitein, een machinist en een matroos meestal een week lang samen. Werk en priv├ę lopen door elkaar heen, want naast het slepen van containerschepen wordt er ook gekookt, schoongemaakt en zijn er momenten van ontspanning.

STEP Nederland

Twee ergonomische specialisten van STEP Nederland, Nienke en Marco, hebben onderzoek gedaan naar werkgerelateerde fysieke belasting zoals het aanleggen van de sleepverbinding met de schepen, het onderhoud in de machinekamer, het zitten in de stuurhut en het werk aan dek. Daarnaast komen ook huishoudelijke werkzaamheden aan bod zoals het koken in de kombuis en het schoonmaken van het interieur.

STEP bij Boluda Towage Rotterdam
STEP Nederland en onderzoek fysieke belasting bij Boluda Towage Rotterdam

Er is vooral voordeel te behalen door het aanleren van veilig lichaamsgebruik, de ruimtes zijn soms klein en de verleiding om een verkeerde houding aan te nemen is groot. 

De medewerkers zijn vriendelijk en geïnteresseerd; er zijn al wat goede initiatieven opgepakt en hopelijk kunnen we hier mooie STEP trainingen organiseren in de toekomst!

STEP bij Boluda Towage Rotterdam
De sleepboten van Boluda Towage Rotterdam

Meer over STEP diensten

Meer over Boluda Towage Rotterdam

WhatsApp chat
Call Now Button