Daar is bijna een eenvoudig antwoord op te geven, er zijn diverse tilnormen in omloop maar de belangrijkste, de meest gehanteerde tilnorm is de NIOSH norm (National Institute for
Occupational Safety and Health)
Deze uit Amerika overgewaaide tilnorm1s het meest bekend door de kreet dat je maximaal 23 kg (25 kg in de volks- mond) mag tillen.
23 Kilogram dus, maar met een slechte houding kan het tillen van iets lichts zoals het oppakken van een pen of het strikken van de veters funest zijn.
Een tilnorm zoals de NIOSH zijn weinig specifiek. De genoemde 23 kg is alleen van toe- passing in de meest ideale situatie. De normering gaat uit van een tilhoogte van 75cm, een korte lastarm en geen verdraaiing van het lichaam. Til je het gewicht vanaf de grond dan speelt de verticale factor een grote rol en daalt de toegestane 23 kg zelfs naar 17 kg en minder.
In de praktijk is het in veel branches vrijwel onmogelijk om te voldoen aan de tilnorm van NIOSH. Een overtreding is snel gemaakt en kan leiden tot een waarschuwing, boete en Arbo eis. Dat laatste betekent dat de inspectie de situatie niet langer accepteert en een oplossing eist.
Tilnormen zijn echter ook aan discussie onderhevig. Men kijkt naar absolute gewicht en niet naar andere zwaar wegende factoren. Zo is dezelfde norm van toepassing voor zowel vrouwen van 50 kg en een lengte van 155 cm als ook voor mannen van 2 meter en 100 kg.
Het is in elk geval een richtlijn en deze is ook te handhaven voor controleurs. Het is on- doenlijk om voor iedereen een andere norm te ontwikkelen. In de praktijk betekent dat het alleen voldoen aan de NIOSH niet mogelijk is en ook geen recht doet een de dagelijkse praktische situatie.
Het is vrijwel onvermijdelijk dat u de normeringen overschrijdt. De inspectie SZW en staat toe dat de normering overschreden wordt mits het niet te gek wordt en er aantoonbaar
moeite wordt gedaan om de situatie te verbeteren waarbij bronaanpak centraal staat, voorkom dat uw mensen in deze onwenselijke situatie terecht komen.
Boetes zijn fors, zie ook: https://www.nlarbeidsinspectie.nl/nederlandse-
arbeidsinspectie/sancties-en-handhavingsmethoden/boete/boetes-arbeidsomstandighedenwetgeving
U kunt veel voorkomen door de knelpunten in het werk goed vast te leggen en daar waar er sprake is van overschrijding is het goed dat u kunt aantonen dat u het VOeT artikel hebt toegepast. VOeT staat voor Voorlichting, Onderricht en Toetsing. Neem ook mee zaken als bronaanpak, organisatorische en persoonsgebonden maatregelen mee. STEP kan u daarin goed ondersteunen.
Los van het feit dat u daarmee voldoet aan wet- en regelgeving heeft het nog een groot voordeel dat u het belangrijkste element van het voorkomen van Fysieke overbelasting op de agenda zet.
U zorgt niet alleen voor een zo veilig mogelijke omgeving, u leert uw mensen er ook op een juiste manier mee omgaan wat tenminste 30% van de fysieke belasting reduceert. Dat levert uw mensen en uw bedrijf aanzienlijk meer op.
STEP kan u op een hele praktische wijze ondersteunen. Het STEP Assessment team kan zorgen voor een goede beoordeling van wet-, en regelgeving en de wijze waarop uw medewerkers met de dagelijkse omstandigheden omgaan.
Wordt er op een veilige wijze gewerkt, gebruikt men alle beschikbare hulpmiddelen, kunnen bepaalde taken handiger en veiliger gedaan worden.
Men gebruikt de juiste middelen en juiste techniek vaak niet omdat men denkt dat het meer tijd kost om e.e.a. veilig uit te voeren.
Het tegenovergestelde is vaak het geval, veilig, lichter werken gaat vaak sneller en belast het lichaam minder waardoor de kans groter wordt dan men op een goede wijze langer inzetbaar blijft. Dat is in een tijd van personeelskrapte een extra reden om dit zo snel mogelijk op te pakken.