bukken en tillen, tiltrainingen

Werkgerelateerde musculoskeletale aandoeningen (WMSD’s)

WMSD’s dragen in belangrijke mate bij tot arbeidsongeschiktheid wereldwijd en aanzienlijke maatschappelijke kosten.

Het gebruik van draagbare motion capture-instrumenten (wearables) speelt een rol het voorkomen van WMSD’s door bij te dragen aan verbeteringen in blootstellings- en risicobeoordeling en een verbeterde effectiviteit in werktechniektraining en tiltraining.

Zo stond recentelijk te lezen in ergonomiesite.be en in het oorspronkelijke artikel in het tijdschrift sensors van 25/4/2023. 

tillen, tiltechnieken, tiltrainingen

Draagbare wearables

STEP werkt al een tiental jaren met draagbare wearables, zoals de Bodyguard, in haar cursussen en tiltrainingen.

Voordeel van het werken met wearables is

  1. Cursisten wordt perfect duidelijk gemaakt wat bij tillen belastend en wat veilig rug- en lichaamsgebruik is op de cursus en in werk- en thuissituaties.
  2. Cursisten worden gemotiveerder om veilig tillen en veilig lichaamsgebruik onder controle te krijgen
  3. Zo wordt in cursussen en tiltrainingen het bewust maken van onveilig rug- en lichaamsgebruik en het aanleren van veilig rug- en lichaamsgebruik sterk verbeterd.

Nieuw, de BodyProtector

Recentelijk heeft STEP in eigen beheer BodyProtector software ontwikkeld waarmee met de movesense sensoren de belasting van de rug en schouder en kniebelastingen kan worden vastgesteld. Met de BodyGuard kon alléén op cursussen en in werksituaties worden gewerkt en alléén in aanwezigheid van een STEP instructeur.

Met de BodyProtector software en de Movesense sensoren kan dit ook maar aanvullend op de BodyGuard kunnen cursisten zelf met een mobiele telefoon ook zelfstandig hun lichaamsgebruik beoordelen bij bukken en tillen in werk- en thuissituaties.

De BodyProtector software geeft het aantal belastingsoverschrijdingen en de duur van de belastingsoverschrijdingen aan en kan met een geluidssignaal waarschuwen als een belastingsoverschrijding dreigt.

tillen, tiltrainingen

Lees meer over STEP cursussen en tiltrainingen

WhatsApp chat
Call Now Button