Interieurbouwer Zwartwoud vroeg de gesubsidieerde quick scan “preventie Fysieke overbelasting” van STEP Nederland aan. Daarmee kreeg de organisatie meer zicht op de fysieke belasting van haar medewerkers.
HR-adviseur Melanie Kooistra vertelt hoe ze dat heeft ervaren.
Zwartwoud ontwerpt en bouwt zakelijke interieurs. Dat varieert van ziekenhuizen en scholen tot winkels en kantooromgevingen. Het bedrijf uit Groningen houdt zich steeds meer bezig met circulariteit en wil in 2030 circulair expert zijn. Ook op personele vlak heeft Zwartwoud oog voor duurzaamheid, HR-adviseur Melanie Kooistra riep de hulp in van STEP. Deze specialist in de preventie van fysieke overbelasting onderzoekt de fysieke belasting en beoordeelt of die toelaatbaar is volgens de wet- en regelgeving. Ook geeft STEP adviezen om de werkomstandigheden te verbeteren. Melanie is er enthousiast over.
Waarom heb je namens Zwartwoud de quick scan van STEP aangevraagd?
Melanie: “Onze meubelmakers en operators staan de hele dag. Ze bukken, trekken aan steekkarren en moeten soms onnatuurlijke bewegingen maken om iets onder een meubel te monteren. Natuurlijk hebben we hulpmiddelen, maar de fysieke belasting is toch hoog. Het leek mij een goed idee dat te laten onderzoeken. Met de quick scan van STEP breng je de fysieke belasting in kaart. Zo kun je eraan bijdragen dat medewerkers op een gezonde manier hun pensioen kunnen bereiken. Bovendien kunnen we zo het ziekteverzuim terugdringen. Bijkomend voordeel is dat er subsidie zit op de quick scan. Het kost ons dus niets, behalve wat tijd en moeite van mijn kant.”
Hoe ging het in zijn werk?
“Maarten, de specialist in de preventie van fysieke overbelasting van STEP Nederland, kreeg een rondleiding door de 3 ruimtes waarin wij werken: de machinale ruimte, de meubelmakerij en de expeditie. Daarbij heeft hij vooral gekeken hoe wij hier werken, welke hulpmiddelen aanwezig zijn en welke worden gebruikt. Ook heeft hij met medewerkers gesproken. Wat het lastig maakte, is dat de belasting bij ons niet elke dag hetzelfde is. De ene week werken we met een groot en zwaar meubel en de week erop zijn we met kleine, lichte kasten bezig. Daarom duurde de inventarisatie wat langer. Ik heb ook gevraagd of hij met een schuin oog naar het kantoor wilde kijken. Als je de hele dag achter een bureau zit, is er tenslotte ook sprake van fysieke belasting.”
Hoe stond Zwartwoud ervoor met de Quickscan?
“Na de scan kregen we een advies met stoplichten. Het kantoor staat op groen. Dat betekent dat de fysieke belasting daar laag is. Bij de productie kreeg het duwen en trekken en boven het hoofd werken, een oranje licht. Dan is er ruimte voor verbetering. Maarten adviseerde onder meer de statische werkbanken te vervangen door op hoogte verstelbare banken. Ook heeft hij aangeraden pallets voortaan met de heftruck te verplaatsen in plaats van met de palletwagen. Zo voorkomen we duwen en trekken. Alle adviezen worden ondersteund door foto’s die hij heeft gemaakt tijdens de inventarisatie. Hierop laat hij goede én slechte voorbeelden zien.Veel dingen wisten we al, maar een professioneel advies geeft een extra zetje om ermee aan de slag te gaan. We kregen trouwens ook positieve feedback. Een aantal medewerkers bleek al heel goed te tillen en in de meubelmakerij maakt een aantal gebruik van de zuignappen om te tillen.”
En nu?
“De medewerkers hebben een terugkoppeling gekregen. Daarnaast gaan we een training organiseren die aansluit op de gegeven adviezen. Daarin willen we aandacht voor het gebruik van tilhulpmiddelen, zoals de zuignappen. Sommige medewerkers vinden dat het te veel tijd kost om hulpmiddelen te gebruiken. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor wikkelfolie. De trainer gaat onze medewerkers laten zien hoe zij die zaken goed en makkelijk kunnen toepassen.”
Ook iets voor andere werkgevers?
Zou je andere werkgevers of leidinggevenden aanraden dit traject te volgen?
“Zeker. Het geeft je medewerkers erkenning dat je je bewust bent dat zij fysiek zwaar werk doen. Als werkgever ben je ook verplicht de fysieke belasting van je medewerkers regelmatig te laten onderzoeken door een externe partij. Zo komen ook zaken aan bod waar je geen zicht op hebt. Het is wel belangrijk ook een vervolg te geven aan zo’n scan. Dat doen wij met de training, die ook gesubsidieerd is. Al met al verwacht ik dat we hier ook verzuim mee kunnen voorkomen. Wanneer een medewerker nu verkeerd tilt, heeft hij of zij daar nu misschien nog geen last van. Maar wanneer hij dit verkeerd blijft doen, kan hij daar op langere termijn wel last van krijgen. Daarom is het belangrijk dat de medewerkers nu goed leren tillen.
Dat gebeurt straks in de training van STEP Nederland.”